Noodklok: slechte houding kinderen en tieners, wat te doen?

U heeft het vast gehoord op het nieuws: fysiotherapeuten slaan alarm omdat steeds meer jongeren klachten aan de rug en/ of nek ervaren die passend zijn bij een vijftigjarige. De oorzaak? Een verkeerde houding door veelvuldig smartphone-, tablet- en (spel)computergebruik. Ook bij andere activiteiten, zoals tv-kijken of op school, zitten jongeren steeds vaker onderuitgezakt en daarnaast bewegen jongeren steeds minder. Hun houding wordt te weinig gecorrigeerd door ouders, leraren en anderen.

Wat kun je hieraan doen? Allereerst het aanleren van een juiste houding: rechtop zitten en geen “dubbeltjes zoeken” op de grond tijdens lopen. Daarnaast is het belangrijk de schermtijd te beperken en kinderen te stimuleren actief te zijn. Logisch, toch?

Toch blijkt het  in de praktijk lastiger dan hierboven beschreven. Kinderen moeten tegenwoordig steeds meer doen op bijvoorbeeld de computer (denk aan huiswerk) en de smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar ook dan kun je actief aan de slag met je houding. Laat je kind bijvoorbeeld zitten op een zitbal (grote ronde bal, om onder andere de balans van de rug te trainen) of liggend op de buik in plaats van zittend filmpjes te kijken op de tablet, een boek te lezen of huiswerk maken. Hierdoor ontstaat een strekking van de rug in plaats van een gebogen rug. Bij baby’s en jonge kinderen is het belangrijk hen veel vaker op de buik te laten spelen en baby’s daarnaast maximaal 2 uur achtereenvolgens in een Maxi-Cosi te vervoeren.

Toch extra hulp nodig om je kind een juiste houding aan te leren ter preventie van klachten of heeft je kind al klachten aan de rug en/ of nek? Bel gerust voor een afspraak!


GRAVIN SABINASTRAAT 34-G
3284 AP ZUID-BEIJERLAND - 0186 662531

Copyright © FysioFitt 2023